Wat kan WordPress 4.4 wel, dat zijn voorganger niet kon?

Wat kan WordPress 4.4 wel, dat zijn voorganger niet kon? Welke werkzaamheden neemt deze nieuwe versie jou uit handen?

De nieuwste WordPress 4.4 is vernoemd naar de jazztrompettist Clifford Brown. Deze versie kun je hier downloaden. Heb je WordPress al geinstalleerd, dan vind je de update in je WordPress dashboard. De nieuwe functies in 4.4 maken je site meer verbonden en responsive. Daarnaast introduceert Clifford ook een nieuw standaard thema: “Twenty Sixteen”.

De meest opvallende nieuwe features zijn:

EEN NIEUW STANDAARD THEMA: “TWENTY SIXTEEN”

WordPress introduceert een nieuw standaard thema, Twenty Sixteen. Dit is een moderne variant op het klassieke blog design. Het thema werd gebouwd om er goed uit te zien op elke schermresolutie. Een flexibele banner, leuke kleurschema’s en nog veel meer functies die jouw content goed laten uitkomen.

RESPONSIVE AFBEELDINGEN

Daarnaast heeft WordPress nu ook een slimmere aanpak voor het weergeven van de juiste afbeeldingsformaten op elke schermresolutie. Dit zorgt voor een perfecte pasvorm op elk device, zonder dat je er ook maar iets voor hoeft te doen!

EMBED MOGELIJKHEID

Vanaf nu kun je berichten insluiten op andere WordPress websites. Je hoeft alleen maar de URL van een post in de editor te plakken en je krijgt gelijk een “embed preview” te zien. Deze preview bevat gelijk de titel, het fragment, de afbeelding, jouw site icon, de mogelijkheid om te reageren en te delen.
Om posts te kunnen embedden, voegt WordPress 4.4 ook ondersteuning voor vijf nieuwe oEmbed providers: Cloudup, Reddit Comments, ReverbNation, Speaker Deck, en VideoPress.

Wat is “embedden”?
Embedden wordt ook wel “insluiten” genoemd. Het is een techniek waarmee je content van website X, op je eigen website laat zien zonder de content te verplaatsen. De content staat dus alleen op website X. Je gebruikt hiervoor een link. Door deze link kan je al gelijk de inhoud zien, zonder op de link te hoeven klikken. De bezoeker hoeft jouw website dus niet te verlaten om de andere content te kunnen zien.

ONDER DE MOTORKAP

In de back-end van WordPress 4.4 zijn de volgende wijzigingen aangebracht:

REST API infrastructuur
De infrastructuur voor de REST API is geïntegreerd in de kern, wat een nieuw tijdperk van ontwikkelen met WordPress kenmerkt. De REST API biedt ontwikkelaars een gemakkelijke manier om REST API’s te bouwen en uit te breiden.

Term metadata
Terms (categorieën) ondersteunen nu metadata, net als posts. Bekijk add_term_meta ( ), get_term_meta ( ) en update_term_meta ( ) voor meer informatie.

Verbeteringen in de snelheid van de WP Query
De Comment Query (commentaar/reactie) is nu los getrokken van de algemene Query om de snelheid te bevorderen. De Comment Query zelf heeft nieuw argumenten gekregen voor het aanroepen van commentaar en is tevens op snelheid geoptimaliseerd.

Let er wel op dat als je de nieuwe versie van WordPress installeert, jouw plugins wel compatibel zijn met versie 4.4. Daarnaast is het altijd verstandig om een back-up te maken voordat je updates uitvoert.
Een plugin die automatisch een back-up maakt van jouw website, is de back-up plugin “BackWPup Free”.